Ouwe Sunderklaas 2022

Ouwe Sunderklaas 2021 is een echt Texels volksfeest, dat wordt gevierd op 12 december. Het heeft overigens niets te maken met Sinterklaas. Traditioneel feest dat zich s’avonds afspeelt in vrijwel elk dorp. Op straat of in de huiskamers worden gebeurtenissen van het afgelopen jaar uit de Texelse samenleving flink op de hak genomen. Enige voorkennis van Texel wordt aangeraden. Zeker weten dat u met sterke verhalen thuis komt! Zodra het donker wordt, begint het spektakel. In alle dorpen worden gebeurtenissen uit de Texelse actualiteit nagespeeld. De ‘speulers’ zijn onherkenbaar vermomd. Er worden toneelstukjes opgevoerd, maar er wordt ook stil gespeuld: een onherkenbaar vermomde Texelaar met een bord, waarop een tekst staat die refereert aan een actuele gebeurtenis. Na afloop is het feest in alle cafes. 

ouwe sunderklaas 2017

Ouwe Sunderklaas is een verkleedfeest waarbij de eilanders zich onherkenbaar vermommen en ’n vreemde stem opzetten. In deze uitdossing gaan zij langs de deuren en nemen zo bekenden in de maling. Ook de actualiteit wordt op de hak genomen. Dit wordt in dialect speule (“spelen”) genoemd. Na deze verkleedpartij wordt onthuld wie wie was en wordt er nog lang doorgefeest. Behalve satire is Ouwe Sunderklaas natuurlijk ook gewoon gezelligheid en worden er de nodige biertjes gedronken.

Hiervoor, aan het begin van de avond, zijn de bewoners al naar hun huizen “gejaagd” gorilla kostuumdoor streetfegers, angstwekkende figuren in pakken van jutezakken met kettingen en bezem.

Hoewel Ouwe Sunderklaas een oud feest is, is de traditie op Texel nog altijd erg actueel. Het is een belangrijk onderdeel van de eilander identiteit. Hoewel de laatste jaren meer en meer bezoekers van het vasteland naar Texel komen om het feest te ervaren, blijft het ook voor veel eilanders toch bij uitstek een feest voor echte Texelaars. Juist hierdoor heeft de traditie zich zo kunnen handhaven.

( bron wikipedia / texelvakantietv )

Ben je op zoek naar een gaaf verkleedpak en versieringen. De Scharrelboet helpt je , kom langs aan de Molenvaart 17a te Anna Paulowna.